tiistai 19. helmikuuta 2013

Poskiontelotulehdus vai onko syynä tulehtunut hammas?

http://farm2.staticflickr.com/1343/543314671_a6a2b49e2f_z.jpg?zz=1
Kuva: Flickr.com / Tara Hunt

Poskipäissä tuntuva kipu, päänsärky, turpeat nenän limakalvot, tukkoinen nenä ja kumartuminen vielä pahentaa näitä oireita – HEUREKA poskienontelotulehdus eli sinuiitti, mutta ei välttämättä. Oireileva poskihammas voi aiheuttaa tismalleen samanlaisia oireita. Yleensä tällaisten oireiden pitkittyessä lääkäri määrää antibioottihoidon, mutta jos syy purentaelinperäinen, niin on systeemilääkityksestä yhtä paljon hyötyä kuin veden kantamisesta kaivoon. Pitkittyneet kasvojenalueen kivut onkin syytä tutkituttaa tarkemmin, jotta hoidamme kivun oikeaa syytä, emmekä pelkkää oiretta.

Poskiontelotulehduksen lisäksi kasvojen alueen kipujen yleisimmät syyt ovat hammastulehdukset, päänsäryt ja neurologiset kiputilat, purentaelimen säryt sekä kaularankaperäiset heijastekivut kasvoihin. Lisäksi kosteusvauriohomeet ja haihtuvat orgaaniset kaasut aiheuttavat poskiontelo- ja kasvokipua.

Käypä hoito -suosituksen mukaan poskiontelotulehdus alkaa kymmenentenä päivänä flunssan alusta. Ensimmäisen viikon aikana flunssassa poski- ja kasvokipu voikin johtua muusta kuin poskiontelotulehduksesta esimerkiksi flunssan laukaisemasta, hoitamattoman purentaelimen toimintahäiriön tai kaularankavaivan aiheuttamasta särystä. 

1 kommentti:

  1. Minulla poskiintelotulehdus todettu krooninen kolmisen vuotta sitten. Aluksi antibioottii ehkä lähes 10 kertaa 1vuos 4 kk ajan ja sitten leikkaus. Suurennettiin niitä aukkoja että pääsee paska ulos. Mutta eiöä aikaa ku taas lääkärii ja poskiontelotulehdus ja antibioottii. No sit oon iha kotihoitoa jatkuvaa,jokapäivästä huuhteluu ,sumuttimii duactia(enint.10 pv.) Ei niiku mitää elämään ehi. No sit hammaslääkärii läksin koko suu kuntoon hoito.Yks hammas ylh.takaa 2.tulehtu pahasti korjaamisen jälkee(ollu varmaa jotai aiemmi)sit toiselta puolelta sama niin mainitsin itse joku kupla,finni pieni tulee ikeneen joskus. Repäisen kynnellä,pesen hampaat ja se rauhottuu sillä. Sit kävi lääkäri kattoo ett voi olla tulehtunu(olĺu kauan,ehkä vuosia,kjn ei säre eikä kuumota,ei haise). Nyt meen spesialistille näyttää sitä hammasta,poistetetaanko vai juurihoito. Jospa vain poskiont.vaiva lähtisi. Tuntuu kuin tuo oikea puoli on hoidettu, niin ois parempi jo.Ihmettelen vaan että miksei tk.lääkärillä oo tullu tälläne mieleen,ett onks hampais mitään? Kun mikään ei auta!Luulis ett ajattelis. T.nimim.aina kipee.elämänjanoinen

    VastaaPoista